Traditii si obiceiuri de Craciun

Traditii si obiceiuri de Craciun

 

Odata cu venirea sezonului rece si-a facut prezenta si sentimentul de nerabdare fata de sarbatorile de iarna. Decembrie este o luna bogata in traditii si emotii, cel mai reprezentativ eveniment fiind nasterea Mantuitorului, sarbatorita pe 25 decembrie. De asemenea, este simtita si o incarcatura emotionala datorita faptului ca fiecare persoana asteapta sa isi vada toata familia asezata la masa de Craciun, iar cei mici asteapta cu nerabdare sa fie surprinsi cu diverse cadouri ascunse sub brad.

Pregatirea pentru sarbatori incepe inca de pe 15 noiembrie, odata cu inceputul postului de Craciun, de 6 saptamani. Casa trebuie curatata luna inainte de Ajun, cand nu mai este voie sa se dea cu matura. O veche superstitie spune ca asa se alunga norocul din casa.

Una dintre traditiile cele mai cunoscute este impodobirea bradului in seara de Ajun cu ornamente de culoarea rosie sau verde. Obiceiul bradului de Craciun ar fi aparut in Germania, unde legenda spune ca Sfantul Bonifaciu a ordonat taierea stejarilor, venerați de pagani. Astfel, au fost distrusi toti copacii din preajma, mai putin bradul, care a devenit de atunci un simbol al acestei sarbatori. 

Una dintre cele mai indragite traditii de Craciun este mersul la colindat. In prima zi de Craciun, colindatorii merg din casa in casa cu steaua in mana si le vestesc oamenilor nasterea lui Iisus prin cantece si poezii. Se spune ca acela care nu le deschide poarta colindatorilor va avea parte de un an neroditor si de ghinioane in casa. 

Tu in ce regiune a tarii iti petreci Sarbatorile de iarna? MERIDIAN RENT A CAR iti pune la dispozitie o gama variata de masini, cu avans 0 Euro si preturi promotionale in luna decembrie. Acceseaza www.meridianrentacar.ro si rezerva-ti masina pentru perioada Sarbatorilor sau la numarul de telefon: 0744.104.147.