Ghid turistic - Lacul Ochiul Beiului

Lacul Ochiul Beiului este situat intr-o zona de o salbaticie impresionanta din Parcul National Cheile Nerei - Beusnita, la limita Muntilor Aninei cu Muntii Locvei, la o altitudine de 310 metri. Forma lacului este a unui crater cu adancimea de 3,6 metri, iar apa este atat de curata, incat daca va opriti in loc si il priviti cateva clipe o sa aveti impresia ca atinget bolta cereasca. Oglinda lacului isi schimba culoarea in timpul zilei si in functie de vreme, de la albastru deschis pana la verde inchis. Locul este asa cum numai natura il poate picta. Interesant este ca acest lac nu ingheata niciodata, temperatura apei ramanand constanta tot timpul anului, intre 4 si 8 grade Celsius. Acest lucru face ca pasarile migratoare, starcii cenusii ori ratele salbatice, in loc sa plece toamna spre tarile calde, raman aici peste iarna.

Legendele Lacului Ochiul Beiului

Legenda spune ca aceste locuri au fost stapanite de un pasa hain. Acesta avea un fiu de o rara frumusete. Se zice ca avea ochii albastri si expresivi incat daca te uitai in ei, pur si simplu te pierdeai. Tanarul acesta frumos obisnuia sa mearga la vanatoare. Intr-o zi, in Poiana Florii s-a intalnit cu o frumoasa fata de valah care era cu oile la pascut. De indata ce privirile li s-au intalnit, s-au indragostit pe loc unu de celalalt. Pasa, tatal beiului, a aflat ca fiul sau s-a indragostit de o fata de valah si imediat a trimis slugile sa o omoare. Cand tanarul bei a gasit fata fara suflare a varsat lacrimi amare dupa ea, insa degeaba. Tanarul a realizat ca nu mai poate sa-si aduca la viata iubita si si-a pus capat zilelor. Din lacrimile si jertfa lui, a luat fiinta lacul albastru si cristalin precum ochii si sufletul tanarului bei.

In noaptea de Sanziene, la Ochiul Beiului se strang, se-mbaiaza si danseaza ielele padurii. Ele sfarsesc jocul din noaptea sfanta inainte de ultimul cantat al cocosilor, din ograda padurarului de la cantonul silvic Bei. Localnicii leagă disparitia celor plecati si pierduti prin padurea virgina, de puterea amagitoare a celor sapte iele. Se mai spune ca zona este bantuita de vrajitoarele ce vin la cules de plante cu puteri miraculoase, intre Sanziene si Sfanta Marie Mare, buruieni si plante de leac crescute din… lacrimile beiului.

Transparenta apei in care se oglindesc padurea de brazi si cerul, culoarea turcoaz a lacului, aproape ireala, fac din acest loc unul de poveste. In zona se spune ca, daca fiecare roman ar trece macar o data pe an pe lacul Ochiul Beiului, ar fi mult mai sanatos, iar depresia, o boala tot mai intalnita, ar ramane o necunoscuta. Lacul Ochiul Beiului ce s-a nascut dintr-o frumoasa legenda, este o minune ce mangaie ochiul si alina sufletul. E un loc de o salbaticie si o frumusete rara. Un loc magnific, miric si mistic in acelasi timp. Asa ca, el, asteapta sa fie descoperit de fiecare dintre voi. 

MERIDIAN RENT A CAR iti poate face drumul mai accesibil punandu-ti la dispozitie masini gata pregatite pentru acest traseu. Rezerva chiar aici www.meridianrentacar.ro