Ghid Turistic - Sarmizegetusa Regia

Intorcandu-ne la origini, descoperim ascunsa in muntii Orastiei capitala statului dac inainte de razboaiele cu Imperiul Roman, Sarmizegetusa Regia.

Situata la o altitudine de 1200 m, fortareata cuprinde un complex de sanctuare format din blocuri masive de piatra construite pe cinci terase.

Cum se ajunge la Sarmizegetusa Regia? 

Punctul de plecare spre Sarmizegetusa Regia il reprezinta satul Costesti, judetul Hunedoara. La Costesti se ajunge pe doua trasee:

      1. dinspre Orastie urmam traseul Beriu – Orastioara – Costesti, adica aproximativ 20 km

      2. dinspre Calan pe directia Orasul Nou – Ohaba Streiului – Chitid – Ocolisul Mic – Costesti adica aproximativ 22 km

Din Costesti se merge in directia Gradistea de Munte – Sarmizegetusa Regia, distanta de 20 km.

Sarmizegetusa Regia sau "cea regeasca", o fortareata sub forma unui patrulater, a fost construita pe 5 terase, pe o suprafata de aproximativ 30.000 m2.

Fortareata cuprinde un vast complex de sanctuare situate pe un platou terasat artificial. Aceste sanctuare par menite sa descifreze mecanismele astrale şi marile cicluri cosmice. Doua dintre ele sunt cele mai importante: Sanctuarul mare rotund si "soarele de andezit". Printre cele mai importante si mai mari sanctuare circulare dacice se numara si Calendarul Circular.

Pentru a intelege mai bine istoria acestor sanctuare si toate ruinele care se gasesc la Sarmizegetusa Regia, va propunem sa fiti insotiti de un ghid. Acesta va poate explica cel mai bine ce reprezinta acest loc si importanta lui. Cu siguranta veti pleca incarcati de o energie pozitiva.

Pe langa Sarmizegetusa Regia, in zona se mai pot vizita Cetatea din Costesti aflata la 18 km de Orastie, Peretii din piatra ai Cetatii Blidaru la 4 km de Orastie sau Schitul Magureni.

Insa, daca doriti sa ramaneti in aceiasi zona a antichitatii, la 40 de km de Sarmizegetusa, in sud-vestul Depresiunii Hateg, dainuiesc ruinele cetatii Ulpia Traian Sarmizegetusa.

Intreaga zona a Hategului este impanzita de ruine pline de mister.

Stiati ca..

  1. In 2012 o echipa de la BBC si Discovery lanseaza ipoteza ca Sarmizegetusa Regia nu era o simpla cetate, ci o metropola in adevaratul sens al cuvantului? Tocmai datorita amplasarii pe varful muntelui, dupa toate normele urbanismului vremii.
  2. 95% din vechiul oras roman asteapta inca sa fie descoperit, spun arheologii romani care lucreaza pe santierul de la Sarmizegetusa Ulpia Traiana?
  3. In 2011 a fost descoperita o locuinta apartinand unui demnitar roman din secolul al II-lea, aflata sub Templul lui Iupiter si al Triadei din Capitoliu?

Vreti sa va cunoasteti istoria mai bine? MERIDIAN RENT A CAR va sta la dispozitie cu masini bine echipate pentru acest traseu din inima muntilor si va va purta catre locuri frumos inradacinate in tezaurul romanesc.

Pentru detalii si rezervari, accesati www.meridianrentacar.ro