Ghid turistic - Sirnea

Sirnea, satul care iti bucura ochii si sufletul

Sirnea este primul sat turistic din Romania si se afla pe teritoriul judetului Brasov, la poalele Pietrei Craiului, comuna Fundata. Turismul in Sirnea dateaza inca din anul 1968, fapt ce a dus la amenajarea primei partii de schi nocturna din tara, de 600 de m care in prezent, este inca functionala.

Pozitionarea geografica intr-o zona cu peisaje superbe si casutele vechi ale localnicilor care parca sunt rupte din basm, dezvaluie viata satului de odinioara si frumusetile acestui taram.

Ce puteti face in acest sat de poveste? In primul rand va relaxati, va recreati mintea si sufletul, iar daca sunteti amatori ai fotografiei, aici puteti realiza peisaje de pus in rama. In al doilea rand daca va duceti in perioada de 23 iunie, Sirnea are o traditie de mai mult de 33 de ani, in care este sarbatorita Ziua Mondiala Olimpica, in sat existand flacara olimpica de la competitia ce a avut loc la München in anul 1972. In anul 2011, Romania a primit un trofeu de la Comitetul Olimpic Internaţional, datorita acestei traditii a satului Sirnea. Traditia consta in activitatea copiilor care aduc tortele olimpice, care realizeaza traditionalul steag olimpic si rostesc juramantul olimpic. Participantii au o varsta cuprinsa intre 10 si 80 de ani si vin din toata tara pentru a se intrece in competitii de ciclism, parcurgand aproximativ 42 de km, de la Brasov pana la Sirnea.

In aceeasi perioada, in noaptea de 23 spre 24 iunie, la Sirnea se sarbatoreste noaptea magica a Sanzienelor, turistii si localnicii participand la slujba, iar dupa aceea, merg sa culeaga flori de pe dealurile din sat.

Pe 25 iunie se sarbatoreste traditia numita de catre locatari „Masura Laptelui” la care turistii participa la mulsul vitelor, la lectii de dans popular, la degustarea de branza si la jocurile pastorale.

Pe lista actractiilor turistice de vizitat se regaseste Muzeul Etnografic infiintat in anul 1965 si care in prezent detine 7 sali in care sunt plasate cateva piese unice cum ar fi: o carte de rugaciuni imbracata in piele de vitel, care dateaza din anul 1700, statuia primului cetatean simbolic al satului si diferite unelte de bucatarie, de pastorit , lazi de zestre si nelipsitele straie populare.

Daca esti curios sa vizitezi primul sat turistic din tara, inchiriaza acum o masina de la MERIDIAN RENT A CAR