Ghid turistic - Complexul Carstic de la Ponoarele

Situat in Podisul Mehedinti, Complexul carstic de la Ponoarele are statutul de arie naturala protejata inca din anul 2000. Din componenta complexului fac parte: podul natural supranumit „Podul lui Dumnezeu”, Pestera Ponoarele, lacurile carstice Zatonul Mare si Zatonul Mic, precum si Campul de Lapiezuri. In sudul complexului carstic, turistii pot admira un alt loc de vis, si anume Padurea de Liliac. In fiecare an, in luna mai, se organizeaza aici Festivalul Liliacului.

„Podul lui Dumnezeu” este un pod natural de piatra care s-a format prin prabusirea tavanului unei pesteri. Fiind singurul pod natural din lume deschis traficului rutier, „Podul lui Dumnezeu” este in mod cert o minune a naturii.

Exista mai multe legende referitoare la „Podul lui Dumnezeu”, dar cea mai cunoscuta este cea conform careia, oamenii care traiau in zona s-au rugat lui Dumnezeu sa ii scape de Diavolul care locuia in pestera. Dumnezeu a ascultat rugaciunile satenilor si a prabusit tavanul pesterii pentru a-l alunga pe Diavol, dar acesta a reusit sa scape pe cealalta intrare a pesterii. Se spune ca in timp ce fugea, Diavolul a zgariat pamantul cu ghearele si asa au luat nastere lapiezurile.

O alta atractie pentru cei care viziteaza complexul carstic, dar mai ales pentru pasionatii de speologie este Pestera Ponoarele, care are galerii ce masoara peste 600 de metri.

Peisajul este completat de cele doua lacuri carstice, Zatonul Mare si Zatonul Mic, care isi maresc volumul in timpul primaverii, datorita precipitatiilor mai bogate si topirii zapezilor.

Daca v-am starnit interesul pentru aceasta arie naturala protejata, porniti la drum cu MERIDIAN RENT A CARApelati acum la serviciul nostru de rent a car. Rezervati o masina AICI.