Ghid turistic - Sighetul Marmatiei

Sighetul Marmatiei este un municipiu al judetului Maramures, Transilvania. Are o forma triunghiulara, invecinandu-se la nord cu Ucraina, iar la sud si vest cu comunele Rona de Jos si Vadu Izei Sarasau; in zona de sud – vest aflandu-se lantul vulcanic al muntilor Gutai.

Municipiul Sighet este centrul cultural si economic al Maramuresului istoric. Se afla situat la confluenta celor doua rauri, Iza si Tisa. Pana in anul 1919, Sighetul a fost resedinta comitatului Maramures, iar in perioada interbelica a fost resedinta judetului Maramures.

Principalele obiective turistice din Sighetul Marmatiei:

  • Inchisoarea Sighet – temuta inchisoare la care apela regimul comunist pentru exterminarea elitelor Romaniei. Incepand cu anul 1994, cladirea a fost amenajata ca muzeu, aici avandu-si sediul, in prezent, Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei, reprezentand cel mai important obiectiv turistic al orasului.

  • Muzeul Satului Maramuresean – muzeul gazduieste obiecte precum case – muzeu cu arhitectura taraneasca, urmarindu-se recrearea unui sat cu specific zonal, cu case si gospodarii grupate pe principalele subzone ale Maramuresului istoric.

  • Muzeul Etnografic al Maramuresului - situat chiar in centrul orasului. In muzeu sunt expuse obiecte folosite de localnici de-a lungul timpului in ocupatiile de baza din zona Maramuresului. Pe langa acestea se mai regasesc piese din portul popular: masti si costumatii, ce erau purtate cu ocazia datinilor sarbatorilor de iarna, dar si icoane pictate pe sticla si pe lemn. In prezent, in aceasta cladire se afla cinematograful.

  • Festivalul de Datini si Obiceiuri de Iarna “Marmatia” - unul dintre cele mai importante evenimente gazduite de Sighet, avand rolul de a oferi un nou sens unor datini si obiceiuri stravechi, de a valorifica tot ceea ce are Maramuresul mai autentic. Festivalul reuseste sa informeze publicul asupra traditiilor, costumelor si obiceiurilor de iarna desfasurate de la Craciun si pana la Boboteaza. Are o continuitate inca din anul 1969, an in care s-a organizat pentru prima data evenimentul. La Sighet vin atat reprezentatii satelor si ansamblurilor folclorice, cat si formatii din strainatate (Ucraina-Transcarpati), dar si iubitori ai obiceiurilor stramosesti din alte regiuni ale tarii. Festivalul incepe cu primirea plugusorului adus de alai din Vadul Izei, chiar in fata primariei localitatii. Formatiile imbracate in portul popular specific zonei din care vin prezinta colinde, jocuri cu masti sau obiceiuri cu specific de iarna.

Mai pot fi vizitate: Casa – Muzeu “Dr. Ioan Mihalyi de Apsa”, Muzeul Culturii evreiesti si Casa Muzeu Elie Wiesel (care gazduieste o expozitie dedicata lui Elie Wiesel, sigheteanul laureat al premiului Nobel pentru pace). La cladirile din centrul orasului care dateaza din secolul al XIX-lea putem regasi o arhitectura deosebita. O contopire de elemente arhitecturale ale stilului baroc si eclectic, elemente renascentist clasiciste ale stilului arhitectonic, fatade cu caracter neoclasic si coloane impunatoare.

Daca v-am convins ca merita vizitat, puteti apela cu incredere la serviciul nostru de rent a car. Va stam oricand la dispozitie pentru a va face drumul mai placut! Rezervati acum pe: www.meridianrentacar.ro