Ghid Turistic - Judetul Salaj

Judetul Salaj este situat in partea de Nord-Vest a Romaniei. Este o zona de dealuri si depresiuni ce gazduieste numeroase obiective turistice ce merita vizitate.

Unul dintre obiective il reprezinta Gradina Botanica din localitatea Jibou, judetul Salaj. Detine o suprafata de 24 de hectare si se afla in interiorul unui parc de agrement. Aceasta este impartita pe sectoare in care se gasesc peste 5000 de specii de plante, provenite din toata lumea. Sectoarele sunt organizate astfel: sectorul gospodaresc, ornamental, ecologic si genetic, fitogeografic, sistematic. In interiorul gradinii exista un pavilion cu o colectie impresionanta de palmieri, un sector de plante ornamentale. Pe langa acestea exista un complex de sere colectionare, de microproductie si cercetare, un complex acvaristic, o gradina japoneza, voliere de pasari, un rozarium si un parc zoo. In fiecare an Gradina Botanica isi actualizeaza catalogul de mostre de plante si seminte, prin intermediul unor schimburi cu alte 450 de gradini botanice si institutii cu acelasi profil din lume.

Gradina Zmeilor, o rezervatie naturala, ce se afla pe Muntele Meses, pe o suprafata de 5 hectare, unde intalnim numeroase stanci, cu forme bizare: de animale, stalpi, blocuri, turnuri. Doua dintre aceste stanci au o forma speciala, acestea au fot numite "Zmeul" si "Zmeoaica", cu dimensiuni ce depasesc 12m.

Castrul Roman Porolissum a fost construit de catre Imparatul Traian si are o structura din piatra, la baza, completata in partea superioara, de lemn. Acest sit a adapostit aproximativ 5000 de soldati, ulterior fiind parasit de catre cei ce l-au cladit. In urma unor excavatii au fost descoperite ramasitele unor institutii militare, templul inchinat lui Liber Pater, case de locuit si un amfiteatru.

Castelul Wesselényi este unul dintre cele mai mari cladiri in stil baroc din Transilvania, este pozitionat in centrul gradinii botanice. In spatele acestui castel se gaseste o gradina romana, care il completeaza prin frumusete si simplitate. Cladirea a fost finalizata in anul 1830 de catre sotia Baronului Wesselényi, dupa decesul acestuia. A fost folosita la 1948 ca scoala generala, internat si liceu, iar in prezent este sediu al Statiunii de Cercetari Biologice.

Pentru a va bucura de o vacanta placuta, intr-un loc plin de istorie si unicitate, puteti apela cu incredere la seviciul de inchiriere MERIDIAN RENT A CAR!