Ghid turistic - Castelul Sturdza

Castelul Sturdza, denumit si Palatul Sturdza dateaza din secolul al XVII-lea. Proprietatea pe care se afla ansamblul a apartinut vornicului Miclaus, ce a primit-o de la domnitorul Alexandru cel Bun. Aceasta este situata in satul Miclauseni, la 65 km de municipiul Iasi. 

Ansamblul este format din Castelul SturdzaBiserica "Sf. Voievozi" si parcul ce le inconjoara.

Initial, la inceputul secolului al XVII-lea, pe locul mosiei a fost ridicat un conac boieresc. Dupa ce a ajuns in patrimoniul familiei Sturdza, acesta a fost recladit de catre Ioan Sturdza, iar mai apoi urmasii sai s-au preocupat de extinderea mosiei, construind o biserica in apropierea conacului si amenajand un parc in stil englezesc.

Biserica poarte numele de "Sf. Voievozi", dar mai este denumita si "Buna Vestire". Aceasta detine obiecte de cult valoroase, printre care: Icoana Maicii Domnului, Crucea de argint in care sunt depozitate fragmente din moaste si aschii care au fost desprinse din lemnul Sfintei Cruci.

In parcul amenajat in stil englezesc sunt plantati o mare varietate de specii de copaci exotici si ornamentali, printre care ginko biloba, salcamul japonez. Vechimea arborilor ajunge la varste impresionante de 130 – 150 de ani. Cel mai batran arbore din parc are aproximativ 400 ani.

Actualul Castel Sturdza, pe care il puteti vizita, a fost construit in stil neogotic intre anii 1880-1904, de catre George Sturdza si sotia sa si se afla in proprietatea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Majoritatea decoratiilor exterioare ale castelului contin elemente inspirate din stema Sturdzestilor. In interiorul castelului peretii sunt pictati in stil Art Nouveau, cu motive geometrice si florale, mobilierul este sculptat minutios in lemn de trandafir, scarile centrale sunt decorate cu marmura din Dalmatia.                                   

Ajuns in proprietatea Mitropoliei Moldovei, anumite cladiri din interiorul complexului au fost modificate pentru a caza turisti. Cei ce vor sa viziteze castelul pot alege sa se cazeze in una din cele 23 de camere duble, 2 apartamente si 6 camere single si sa se bucure de privelistea oferita. Iarna, atmosfera este de poveste, turistii se pot plimba cu sania trasa de cai, pot asculta de colinde si balade in jurul focului de tabara. Pentru un plus de confort au fost amenajate: o sala de sport, restaurant, sali de conferinta si o gradina de vara.

Satul Miclauseni (comuna Butea) se afla pe drumul european 85, la 20 km de Targu Frumos, in directia Iasi-Roman.

Apeleaza cu incredere la serviciile MERIDIAN RENT A CAR si bucura-te de o vacanta la castel impreuna cu cei dragi. Inchiriaza aici: www.meridianrentacar.ro.