Ghid Turistic - Barajul Siriu

Barajul Siriu este situat pe raul Buzau, in comuna Siriu, intre masivul Siriu si masivul Podu Calului.

Acesta reprezinta unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Romania. Este al doilea baraj de anrocamente ca marime, insa putini stiu despre sacrificiile facute pentru ca acesta sa fie realizat. Lacul de acumulare a fost creat prin mutarea unei intregi comunitati.

 

Constructia barajului a durat aproape doua decenii, intre 1975 si 1994. Acesta a fost realizat dupa o metoda inovataoare pentru acele vremuri. Au fost folosite doar pamantul, piatra, sterilul si miezul de argila. Realizarea barajului a fost posibila prin unirea celor doi munti din apropiere.

De o frumusete rara, lacul Siriu, aflat la 10 km de localitatea Nehoiu, este o acumulare de apa destinata producerii de energie in hidrocentrala Nehoiasu. Adancimea lacului este de peste 100 de metri si alimenteaza cu apa potabila localitatile din zona. Construirea acestuia a implicat schimbarea rutei drmului national DN10 pe linia de contur a lacului Siriu, astfel construindu-se mai multe viaducte.

Aproximativ 300 de gospodarii erau in raza de constructie a barajului, motiv pentru care au fost evacuate si reinfiintate in centrul comunei ce acum poarta numele popular "Intre Garle". Odata cu mutarea acestor gospodarii a fost mutat si cimitirul Eroilor de la Siriu.

Putem spune ca aceste sacrificii nu au fost in zadar. Astazi, pe langa ajutorul oferit de lac hidrocentralei si gospodariilor, el reprezinta si un important obiectiv turistic al zonei.

Daca v-am starnit interesul si doriti sa il vizitati, inchiriati masina de la MERIDIAN RENT A CAR si puneti-va in miscare.