Ghid turistic - Baile Herculane

Baile Herculane reprezinta cea mai veche statiune din Romania, deosebit de pitoreasca, ocupanta unui loc important in Parcul National Valea Cernei-Domogled, cat si in istoria tarii noastre. La o altitudine de 160 m, pe aceeasi paralela cu Nisa si Venetia, Baile Herculane au fost construite pe locul unei stravechi falii vulcanice.

Orasul Baile Herculane, atestat documentar pentru prima data in 153 e.n., este o statiune balneoclimaterica situata in sud-estul judetului Caras-Severin, intre Muntii Mehedinti la Est si Muntii Cernei la Vest, pe cursul raului Cerna, la o altitudine de 168 m, la 8 km distanta de granita cu judetul Mehedinti si doar 25 de km de frontiera cu Serbia.

Originea Bailor se intinde pe lungimea a doua milenii. Atestarea documentara a statiunii dateaza din anul 153, fapt consemnat intr-o tabula votiva din bai: „Zeilor si divinitatilor apelor, Ulpius Secundinus, Marius Valens, Pomponius Haemus, lui Carus, Val, Valens, trimisi ca delegati romani sa asiste la alegerea in calitate de consul a fostului lor coleg Severianus, intorcandu-se nevatamati, au ridicat acest prinos de recunostinta." Impresionati de puterea tamaduitoare a apelor Cernei, romanii sositi in Dacia au format un adevarat cult balnear, statiunea constituind un important punct de atractie pentru aristocratia Romei antice. Din timpul romanilor au ramas numeroase vestigii: apeducte, bai, statui, monede, tabule votive ridicate ca semne de multumire aduse zeilor pentru vindecare.           

Existenta neintrerupta de doua milenii a statiunii Baile Herculane a fost favorizata de eficacitatea miraculoasa a izvoarelor termale, dar si de pitoreasca asezare a statiunii intr-o vale adapostita de munti, de o frumusete aparte. Dotarea tehnica de prim rang la un confort de inalta tinuta si bogata diversificare a metodelor de tratament de la cura balneara clasica la diverse metode de fizio si electroterapie, masaje, acupunctura etc. a conferit acestei statiuni un inalt grad de atractivitate.

Baile Herculane va intampina cu ape minerale termale clorurosodice, bicarbonatate, usor sulfuroase cu o mineralizare intre 0,5 - 2,6 gil si o temperatura intre 38,5 - 53,5°C; cu ape minerale termale clorurosodice, bicarbonatate, calcice cu o mineralizare intre 0,6 - 3,5 gil si o temperatura intre 46 - 56°C; ape minerale termale clorurosodice, bromurate, iodate si sulfuroase cu o temperatura ce atinge 62°C si o mineralizare intre 3,87 - 7,93 gil. 

De asemenea se poate vizita Grota haiducilor care a fost descoperita in timpul imperiului austro-ungar si explorata si de Emil Racovita, pestera locuita inca din epoca focului, cunoscuta pe vremea romanilor si loc de refugiu si ascunzis al hotilor in decursul epocii moderne, a ascuns numeroase comori; Muzeul de Istorie Baile Herculane - muzeul prezinta publicului descoperiri arheologice din zona: piese de ceramica romana, monede, podoabe, altare votive, inscriptii, basoreliefuri din castrul Ad Mediam, arme si piese de harnasament; si Statuia lui Hercules , care se afla in partea de nord a statiunii.

Daca v-am starnit curiozitatea, apelati cu incredere la serviciul de inchiriere oferit de MERIDIAN RENT A CAR. Rezerva acum pe www.meridianrentacar.ro.