-->
 

Ghid Turistic - Traditii Pascale nemuritoare - MERIDIAN RENT A CAR
Data Postari: 2016-04-07 16:04:37

Chiar daca exista traditii si obiceiuri de Pasti comune tuturor regiunilor tarii,  fiecare dintre acestea se remarca prin traditiile proprii transmise din generatie in generatie devenind astfel nemuritoare. Fiecare dintre noi isi doreste cu siguranta sa petreaca aceasta sarbatoare cu familia si prietenii, dar in acelasi timp sa traiasca experiente uimitoare luand parte la obiceiuri si traditii vechi de zeci de ani. 

Maramuresul este locul in care traditiile de Pasti sunt neschimbate de secole. Oamenii au evitat ca negura timpului sa se aseze peste mostenirile lor. Potrivit traditiei nu este bine sa porti haine colorate in post, iar culoarea rosie este interzisa. Nimeni nu are voie sa imbrace haine noi, hainele trebuie sa fie modeste, oarecum cernite. In Duminica Invierii, dis de dimineata, se pune intr-un ibric, apa rece, un ou rosu, un ban de argint si se spala cu aceasta apa pe fata pentru a fi rosii in obraji ca oul si pentru a avea belsug restul anului. Toata lumea trebuie sa poarte haine noi.

Poate cel mai frumos obicei de Pasti intalnit inca in Ardeal poarta denumirea „Mironositele“. Obiceiul consta intr-o mica sceneta din noaptea Invierii, dupa Sfanta Liturghie si prezinta mironositele care mergeau plangand la mormantul Domnului, unde se intalnesc cu ingerul vestitor al minunii. Mironositele sunt interpretate de fete de pana la 12 ani, iar in sceneta apar un ostas, arhiereul, un inger si Iisus. Textul vechi al scenetei a fost cules si prelucrat de celebrul miniaturist Picu Patrut, autorul imnului de Florii de la Saliste, dar obiceiul este legat si de un cantor celebru din secolul al XIX-lea, numit Neculai al Plaiului.

In Bucovina, fetele se duc in noaptea de Inviere in clopotnita si spala limba clopotului cu apa neinceputa. Cu aceasta apa se spala pe fata in zorii zilei de Pasti, ca sa fie frumoase tot anul si asa cum alearga oamenii la Inviere cand se trag clopotele la biserica, asa sa alerge si feciorii la ele. Flacaii trebuie sa se duca cu flori la casele unde locuiesc fetele care le sunt cele mai dragi, iar ele, pentru a-si arata consimtamantul la sentimentele lor, trebuie sa le ofere un ou rosu. In noaptea Invierii, se lasa luminile aprinse in toata casa si in curte, ca sa fie luminata gospodaria, in cinstea luminii pe care a adus-o Hristos in lume, prin Invierea Sa.

Sarbatoarea Invierii Domnului este pastrata cu strictete in Moldova, unde traditiile si obiceiurile sunt transmise din generatie in generatie. Un element central al acestor sarbatori Pascale la moldoveni il reprezinta pasca. Gospodinele fac pasca dis de dimineata, dupa care o duc la Biserica pentru a fi sfintita in noaptea de Inviere. Dimineata, credinciosii mananca din sfanta pasca in loc de anafura sau cunoscutul pasti. Spre deosebire de alte zone, in Moldova, in noaptea de Inviere pe langa slujba in care se canta „Hristos a Inviat”, credinciosii marcheaza momentul cu impuscaturi sau pocnitori. Acestea au rolul de a alunga spiritele rele. 

Daca vrei sa petreci Sarbatorile Pascale intr-una din aceste regiuni si sa iei parte la traditiile si obiceiurile zonelor, noi iti punem la dispozitie masina potrivita. Acceseaza www.meridianrentacar.ro si rezerva-ti masina pentru perioada Sarbatorilor Pascale. 


Cauta masina

Locatie Preluare:

Locatie Predare:

De la:

Pana la:


Am varsta peste 25 ani