-->
 

Ghid Turistic - Sarbatoarea Rusaliilor - MERIDIAN RENT A CAR
Data Postari: 2019-06-03 17:14:52

Sarbatoarea Rusaliilor se tine diferit in functie de fiecare regiune a tarii. In Moldova si Transilvania crestinii sarbatoresc Rusaliile timp de 3 zile. In Muntenia si Oltenia, Rusaliile se intind pe o perioada de 7 zile, iar in Banat aceasta tine 8 zile.

O sarbatoare asa de mare si complexa, cum este cea a Rusaliilor, aduce cu ea o sumedenie de obiceiuri intalnite cu precadere in satele si orasele mai mici.

Dansul Calusarilor este un obicei intalnit mai ales in Oltenia, fiind considerat un joc tamaduitor, care aduce sanatate si noroc. Grupati in cete de cate 7-8, calusarii isi incep dansul a doua zi de Rusalii, mergand din casa in casa pentru a colinda si a alunga spiritele malefice. 

Un alt obicei specific Rusaliilor, intalnit in zona ardealului, poarta numele de “Impanatul boului”. Obiceiul consta intr-o procesiune ce se desfasoară pe ulitele satului, iar personajul principal este un bou impodobit cu fel si fel de ornamente din flori.

Tot in Ardeal, imediat dupa Rusalii, se practica obiceiul numit “udatul nevestelor". Pentru ca femeile sa fie sanatoase si frumoase tot restul anului traditia spune ca acestea trebuie stropite cu apa.

Pe langa multitudinea de traditii si obiceiuri, de Rusalii intalnim si o serie de superstitii, dintre acestea cateva mai cunoscute, sunt urmatoarele:

  • In zilele de Rusalii nu e bine sa mergi la camp, pentru ca Ielele te pot prinde si pedepsi;

  • De Rusalii nu se intra in vie, nu se merge in locuri pustii, pe langa paduri sau fantani fiindca te poti intalni cu spiritele rele;

  • Cine lucreaza in ziua de Rusalii va fi pedepsit de puterea Ielelor, deoarce nu cinsteste si prețuiește cum se cuvine ziua;

  • De la Rusalii timp de 9 saptamani nu se vor mai culege ierburi de leac;

  • In ziua de Rusalii nu e bine sa te certi cu altii fiindca vei fi “luat din Rusalii”.

Daca te-am convins cu acest blog despre sarbatoarea Rusaliilor, inchiriaza o masina de la MERIDIAN RENT A CAR, alege destinatia a carei traditii te-au impresionat cel mai mult si profita de zilele libere.

Vara aceasta calatorim cu MERIDIAN RENT A CAR!


Cauta masina

Locatie Preluare:

Locatie Predare:

De la:

Pana la:


Am varsta peste 25 ani