-->
 

Ghid turistic - Pestera Scarisoara - MERIDIAN RENT A CAR
Data Postari: 2018-10-17 13:48:05

Pestera Scarisoara

Situata in Muntii Apuseni la aproximativ 40 km de orasul Campeni, Pestera Scarisoara reprezinta cea mai mare pestera cu gheata din tara noastra care adaposteste al doilea cel mai mare ghetar subteran din sud-estul Europei.

Pestera este localizata la altitudinea de 1165 m, avand o lungime de 720 m si o adancime de 105 m, aceasta apartinand sistemului carstic Ghetar – Ocoale - Dobresti. Ghetarul de la Scarisoara are un volum de 75 000 mc si o grosime de peste 15 m. Gheata din interiorul pesterii nu se gaseste aici datorita conditiilor climaterice reci, ci gratie unui regim de ventilatie special care determina un topoclimat subteran de factura glaciara.

Nu se cunoaste exact cand a fost descoperit Ghetarul de la Scarisoara, insa prima mentiune turistica dateaza din anul 1847, intr-o carte scrisa de A. Szirtfi.

Declarata monument al naturii si rezervatie speologica, Pestera Scarisoara poate fi astazi vizitata, turistii avand la dispozitie o portiune vizitabila de 250 m, impartita in mai multe sectoare.

Imediat dupa intrarea in pestera se gaseste Sala Mare, care face trecerea spre Biserica, unde turistii pot admira peste 100 de formatiuni stalagmitice de gheata. Catedrala si Palatul Sanzianei reprezinta doua sectiuni ale pesterii fara gheata.

In jurul Pesterii Scarisoara s-au tesut in timp mai multe legende. Una dintre acestea spune ca daca o persoana se aseaza in genunchi, cu capul descoperit, bea apa direct din cele doua bazine cu apa, situate in spatele formatiunii La Brazi si isi pune o dorinta, aceasta se va implini. Conditia pentru ca dorinta sa se indeplineasca este ca aceasta sa nu fie divulgata nimanui.

Drumul spre pestera a fost reabilitat de curand, acesta putand fi parcurs cu orice tip de masina. Daca v-am facut curiosi, nu mai stati pe ganduri si porniti la drum sa vizitati Pestera Scarisoara!

 

Rezervati o masina de la MERIDIAN RENT A CAR si porniti la drum cu intreaga familie! Inchiriaza AICI!

 

 

 

 


Cauta masina

Locatie Preluare:

Locatie Predare:

De la:

Pana la:


Am varsta peste 25 ani